Till våra anhöriga
Att vara medberoende innebär ofta att uppoffra sig och ta orimligt stort ansvar för en närståendes beroendeproblematik och ohälsosamma beteenden i hopp om att man ska hjälpa.
När en närstående lider av ett beroende påverkas även anhöriga. Anhöriga som vill stötta och hjälpa är en stor resurs för den med ett beroende. Men att vara anhörig kan vara mycket belastande och man kan själv behöva stöd och behandling för att orka ta hand om sig själv och minska risk för medberoende.
Att bli av med sitt medberoende är en lång process som kräver insikt och vilja att förändras. Det första steget är att erkänna att man är medberoende och att ens beteende inte hjälper den missbrukande personen. Det är också viktigt att söka stöd från andra, antingen genom att delta i stödgrupper eller att söka hjälp från en terapeut.
En annan viktig del av att bli av med sitt medberoende är att lära sig att sätta gränser. Det innebär att man lär sig att säga nej och att prioritera sina egna behov. Att lära sig att sätta gränser kan vara svårt, men det är nödvändigt för att undvika att hamna i samma situation igen.